ZigaForm version 5.2.6

ProfiBroker

Sme dostupní a pracujeme 100 % ONLINE  |  Premýšľate ako ušetriť na hypotéke alebo uvažujete nad vlastným bývaním ? Pomôžeme Vám na diaľku  |  Napíšte nám na info@profibroker.sk alebo nám zavolajte+421 948 890 584  |  Musíte si vybrať novú poistku alebo zisťujete, že tá existujúca nie je bez chyby ? Nemusíte tápať, poradíme Vám každý deň ONLINE alebo cez telefón  |  Napíšte nám na info@profibroker.sk alebo nám zavolajte +421 948 890 584  |  Vyplňte kontakty cez naše formuláre, pošlite nám email alebo zavolajte  |  Poradíme Vám bezpečne. Bez čakania. Na diaľku. A zadarmo.

Inflácia škodí našim úsporám, vieme sa voči nej uchrániť ?

Inflácia vzniká na základe jednotlivých faktorov, ako sú tlaky na stranu ponuky alebo dopytu ekonomiky, politika ponuky peňazí a dokonca aj očakávania spotrebiteľov. Ekonómovia definujú infláciu ako mieru rastu cien za určité časové obdobie. Zvyčajne ide o všeobecné opatrenie týkajúce sa celkového zvýšenia cien, alebo životných nákladov v krajine. Jeho príčiny sa môžu líšiť, ale rastúce ceny v jednom konkrétnom sektore nemusia nevyhnutne poukazovať na širokú infláciu. Inflácia je prirodzený jav v trhovej ekonomike. Existuje mnoho spôsobov, ako sa zabezpečiť proti inflácii; disciplinovaný investor môže plánovať infláciu investovaním do tried aktív, ktoré prevyšujú výkonnosť trhu počas inflačných klimatických podmienok.

Aké sú typy inflácie ?

Obdobia inflácie môžu prísť neočakávane v dôsledku globálnych udalostí, ako je pandémia alebo ruská invázia na Ukrajinu. Vo všeobecnosti však existujú tri typy inflácie:

Inflácia ťahaná dopytom

Inflácia ťahaná dopytom je charakterizovaná nadmerným dopytom na trhu, ktorý ponuka nedokáže uspokojiť, popri nízkej alebo klesajúcej miere nezamestnanosti. Tento typ inflácie je často spôsobený rastúcimi mzdami, rastúcimi cenami nehnuteľností a nízkymi úrokovými sadzbami.

Nákladová inflácia

Nákladová inflácia sa vyznačuje vyššími cenami komodít a často je spôsobená vysokými výrobnými cenami alebo vysokými nákladmi spojenými so surovinami.

Vstavaná inflácia

Tretí bežný typ inflácie je spojený s očakávaniami spotrebiteľov. Ľudia si začali uvedomovať, že inflácia je viac, než len prechodná, a to samo o sebe je dôležité, pretože inflácia sa môže udržiavať. Ak existuje názor, že inflácia je dočasná, potom sa dodávatelia a maloobchodníci budú zdráhať zvyšovať svoje ceny, ale akonáhle sa príbeh rozvinie, že „inflácia tu zostane“, poskytuje spoločnostiam a ich dodávkam kryt, aby začali zvyšovať ceny.

Ako sa voči inflácii môžeme ochrániť ?

Investor, ktorý má určité prostriedky, by sa mal snažiť svoje prostriedky ochrániť voči dopadom inflácie. Pri investícii sa môžeme držať odvetvia, ktoré nám je sympatické alebo ho poznáme. Za dnešné 1 euro si o desať rokov rozhodne nekúpite tovar v rovnakej hodnote. Je to spôsobené infláciou. Inflácia meria priemernú cenovú hladinu tovarov a služieb v ekonomike; týka sa zvyšovania cien počas určitého časového obdobia. V dôsledku inflácie bude možné konkrétne množstvo meny kúpiť menej ako doteraz. Preto je dôležité nájsť tie správne stratégie a investície na zabezpečenie sa voči inflácii.

Ak si chcete udržať náskok pred infláciou, pozrite sa na svoj investičný mix ako celok a zhodnoťte, kde ste. Možno budete potrebovať kombináciu investícií, aby ste poskytli potenciálny výnos, ktorý dokáže držať krok s účinkami rastúcich cien. A niektoré investície môžu byť pre túto prácu lepšie ako iné. Investor má mnoho možností, či už môže investovať do zlata, kryptomien alebo niekam inam. Pravidelné investovanie a diverzifikácia výrazne znižuje mieru rizika. S každou investíciou je spojený výnos, ale aj riziko, taktiež určitá miera likvidity.

Kam môžete investovať ?

  • Komodity a akcie výrobcov komodít (energie, materiály atď.)
  • Hodnotové akcie, ktoré majú tendenciu mať viac tejto expozície
  • Americké a medzinárodné akcie
  • Realitné investičné fondy (REIT)
  • Investície s pevným výnosom odolné voči inflácii, ktoré treba zvážiť
  • Štátne cenné papiere chránené pred infláciou (TIPS)
  • Dlhopisy s kratšou duráciou
  • Dlhopisy s vysokým výnosom
  • Zlato
  • Nehnuteľnosti

Investujeme do nehnuteľnosti

V súčasnej dobe je podľa dostupných informácii výnosnosť nájmu bytov od 3 – 4,5%. Nárast hodnoty nehnuteľností sa v dlhodobom trhovom priemere pohybuje na hodnote 6% ročne. Investor teda svoju investíciu ročne zhodnocuje na úrovni až 10% ročne! Na čo je potrebné si dávať pozor je, vyvarovať sa určitým chýbam, ak kupujeme nehnuteľnosť. Tieto faktory závisia hlavne v akej lokalite sa nehnuteľnosť nachádza, za akú cenu ju kupujeme a aké budeme mať pravidelné výdavky v spojitosti s vlastníctvom danej nehnuteľnosti. Pri kúpe nehnuteľnosti sa zaujímajte o územný plán, akí susedia sa v lokalite nachádzajú a pod. Otestujte si cestovanie v dopravnej špičke alebo večerné parkovanie v danej lokalite. Aj tieto malé detaily vytvárajú celkový dojem z vašej nehnuteľnosti

Ak sa chceme venovať prenájmu, prenajímať byt nie je úplne jednoduché, ako si to každý predstavuje. Nájsť dobrého nájomcu je veľmi ťažké, avšak nie nereálne. Spoľahlivý nájomca vo vašej nehnuteľnosti vám určite škrt cez rozpočet neurobí. Mnoho investorov počas pandémie začalo investovať aj napr. do rekreačných oblastí, keďže počas pandémie stúpol dopyt, hlavne od ľudí žijúcich v mestách. Dopyt po trávení času v prírode bol vysoký a tak pomaly stúpala hodnota nehnuteľností aj v týchto lokalitách. Podstatné je sledovať trh a prispôsobiť sa mu, sledovať, kde by naša investícia mohla priniesť požadovaný výnos.

Hodnotovo vysoká inflácia je náročná

Dlhopisy aj akcie zvyčajne dosahujú horšie výsledky vo vysoko inflačnom prostredí. Korelácie medzi akciami a dlhopismi majú tendenciu rásť, keď je inflácia vyššia. Dlhopisy teda môžu poskytovať menej diverzifikačných benefitov v takomto prostredí .

Buďte v otázke inflácie proaktívni

Určitá inflácia je normálna – a dokonca dobrá, pretože to znamená, že ekonomika rastie. Inflácia sa však nie vždy správa tak, ako sa od nej očakáva. Ak je vyššia, ako sa očakávalo, alebo zostane na zvýšenej úrovni dlhšie, ako trhy očakávajú, riadenie investícií môže byť zložité. Podobne ako náhle poklesy trhu a ekonomické recesie, aj inflácia je ďalším rizikom, s ktorým musia investori počítať. Vytvorenie investičného mixu, ktorý zohľadňuje váš časový horizont investovania, toleranciu rizika a finančnú situáciu, vám môže pomôcť prekonať búrky, ktoré sa môžu na ceste objaviť. Aj keď sa možno nebudete môcť úplne vyhnúť inflácii, podniknutie krokov na ochranu svojho portfólia pred ňou môže zmierniť niektoré jej vplyvy a pomôcť vám udržať sa na ceste k vašim cieľom.


Kontaktujte nás